Accupakket in plaats van zonnepanelen binnen de BENG-3? 🏠⚡
Als aannemer van luxe woningen en villa’s worden we in de praktijk geconfronteerd met de BENG-eisen die ons vaak verplichten om zonnepanelen te installeren op de daken van de woningen die we bouwen. Zonnepanelen (PV-panelen) zijn een belangrijke stap richting verduurzaming, maar architectonisch passen ze niet altijd goed, vooral bij daken bedekt met riet of leien.
Dit resulteert in een complexe situatie, waarbij de zonnepanelen vaak geclusterd op (bij)gebouwen of op de grond worden geplaatst, vaak onder bomen of verticaal geplaatst. Maar is het niet tegenstrijdig dat we in het nieuws volop horen over netcongestie en onbalans op het elektriciteitsnet, terwijl zonnepanelen op deze manier tijdelijk moeten worden uitgezet om negatieve stroomprijzen te vermijden?
Onze klanten overwegen zeer zware accupakketten. Deze bieden een aantal voordelen:
Minder afhankelijkheid van het energienet.
Backup-stroom voor noodgevallen.
Winstgevend: de investering verdient zich uiteindelijk terug.
Milieu-impact: een duurzame oplossing die ook bijdraagt aan de netcongestie.
Ze kiezen er liever voor om in accupakketten te investeren dan in zonnepanelen op daken van riet of leien, maar helaas is dit tegen de BENG 3-eisen. Dit roept bij mij de vraag op: Moeten we niet juist deze investering stimuleren?
De aansluitingen van de woningen die we bouwen zijn vaak zwaar, met aansluitingen van 3x80A of zelfs AC4. Deze zware aansluitingen zijn echter niet nodig voor de teruglevering van stroom, omdat het aantal PV-panelen in de BENG-berekeningen minimaal wordt gehouden. Toch ontvangen we steeds vaker berichten van de netbeheerders, waarin klanten worden verzocht om overschrijding van het piekvermogen te voorkomen, terwijl de aansluiting in feite voldoende capaciteit heeft voor een veel grotere belasting.
Waarom deze post? Omdat ik het niet begrijp. Ik ben geen expert op dit gebied, maar wellicht kan iemand me helpen dit te doorgronden. Ondanks dat ik deze casussen al heb voorgelegd bij Liander, mijn installateurs en adviesbureaus, krijg ik geen concreet antwoord, behalve dat “het nu eenmaal de BENG-eisen zijn”. Moeten we niet juist het probleem omarmen en stimuleren dat opdrachtgevers investeren in accupakketten naast hun woning, in plaats van meer zonnepanelen op daken die architectonisch niet passend zijn? Mijn voorkeur gaat uit naar het stimuleren van duurzame energieoplossingen die zowel passen binnen de BENG-eisen als daadwerkelijk bijdragen aan een duurzame toekomst zonder de esthetiek van riet- en leien daken te schaden. En het lijkt me ook niet de bedoeling dat we in een monumentale omgeving zoals mijn eigen woonplaats in De Rijp zonnepanelen tussen historische panden plaatsen als het alternatief beter kan zijn.
Ik ben benieuwd naar inzichten en ervaringen. Is het tijd om de BENG 3-eisen te heroverwegen?
PS. de foto is ons eigen bedrijfspand, mét zonnepanelen, slimme zon-gestuurde AI-laadpalen, warmtepompen en bio-massaketel, maar nog zonder accupakket. Die wordt al overwogen, ook al is dit geen BENG-eis.